Grypa nie odpuszcza

Grypa to bardzo niebezpieczna choroba, o czym mogliśmy się w ostatnich latach przekonać, śledząc doniesienia ze świata. Kilkakrotnie mieliśmy do czynienia z epidemiami. Jak pokazują dane Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego (NIZP) od 2007 roku liczba zachorowań na grypę w naszym kraju wzrasta w okresie jesienno-zimowym. W Polsce w największym stopniu atakuje między listopadem a marcem. Nie inaczej było też w naszym regionie.- Pod koniec stycznia i w pierwszych tygodniach lutego nastąpił znaczny wzrost zachorowań w stosunku do lat ubiegłych w analogicznym okresie – informowała nas dr inż. Joanna Sarzyńska, rzecznik prasowy PSSE w Biłgoraju.

Niekiedy zlekceważony wirus może prowadzić do poważnych powikłań, a nawet może zagrażać życiu zwłaszcza w przypadku osób z tzw. grup ryzyka. Według zaleceń WHO należą do nich osoby starsze po 65 roku życia, przewlekle chore oraz dzieci poniżej drugiego roku życia i kobiety w ciąży. Niemniej jednak, można temu zapobiec poprzez szczepienia ochronne przeciwko grypie. Najlepszą porą na zaszczepienie się jest jesień, między końcem września, a początkiem listopada. 

Po podaniu szczepionki organizm wytwarza własną ochronę przeciwko chorobie – są to tzw. przeciwciała. Odporność rozwija się w ciągu 2–3 tygodni po podaniu szczepionki i utrzymuje przez 6 do 12 miesięcy. Szczepionki przeciw grypie są skuteczne w zapobieganiu zachorowaniom u ok. 90% zdrowych dorosłych. Należy jednak pamiętać, że do produkcji szczepionek wykorzystywane są jaja kurze, w związku z tym nie powinni ich stosować ludzie uczuleni na białko.

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że w czasie silnych zachorowań na grypę należy często myć ręce pod bieżącą wodą z mydłem, zwłaszcza po wizycie w miejscach publicznych. Nie dotykać oczu, ust i nosa brudnymi rękami. Dokładnie sprzątać i wietrzyć pomieszczanie zwłaszcza, gdy jeden z domowników jest chory. Nie używać tych samych sztućców i naczyń, z których korzysta chory. Zażywać preparaty zawierające witaminę C i rutynę. Nie ubierać się zbyt ciepło i zbyt lekko, ale adekwatnie do panującej temperatury. W miarę możliwości ograniczyć przebywanie w pobliżu osoby zarażonej do minimum. Zaleca się także jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, w tym czosnek, który chroni przed infekcjami.W przypadku wystąpienia objawów grypowych zaleca się pozostanie w domu, a gdy konieczne jest przebywanie poza domem – unikanie tłumów i masowych zgromadzeń.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.