Ekologiczna żywność w tarnogrodzkich szkołach

Grupa o nazwie "ODROLNIKA" odwiedziła gminę Tarnogród, aby propagować rolnictwo ekologiczne, informować o nim, dzielić się wyprodukowaną żywnością, zbierać opinie konsumentów, ale i edukować najmłodsze pokolenie.

Członkowie grupy uważają, że to niezwykle ważna misja, ponieważ problem nadwagi dotyczy już co piątego ucznia (w wieku 10-16 lat) w Polsce, według badania Instytutu Żywności i Żywienia. Według tej grupy, można zmienić ten niekorzystny trend dzięki oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”. Działania przynoszą pierwsze wymierne efekty – gmina Tarnogród, z której rolnicy aktywnie uczestniczą w operacji pilotażowo wprowadza żywność ekologiczną do stołówek szkolnych.

– My obalamy mity, bo ta żywność nie jest znacząco droższa od żywności konwencjonalnej i bardzo się cieszymy, że nasze dzieci jako jedne z pierwszych w Polsce będą miały posiłki przygotowane z bardzo dużym udziałem ekologicznych warzyw i owoców. Większe walory zdrowotne i smakowe tych produktów zdecydowanie warte są niewielkiej dopłaty – mówi Paweł Dec, burmistrz Tarnogrodu.

Rolnicy i rodzice uczniów wierzą, że w ślad gminy Tarnogród pójdą inne samorządy w kraju. Założeniami operacji „Z głową i ze smakiem jest współpraca rolników ekologicznych w celu skracaniu łańcucha dostaw” i oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego są znacznie szersze. Plan działań zakłada między innymi:

  • wprowadzenie produktów ekologicznych do menu żłobków, przedszkoli czy szkół,
  • konsultacje z Ministerstwem Edukacji w zakresie edukacji zdrowego odżywiania w kontekście rosnącego problemu nadwagi i otyłości w społeczeństwie.

Poza tym sami rolnicy i producenci chcieliby przyjmować grupy szkolne na warsztatach w swoich gospodarstwach rolnych.

Stoisko przygotowane przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA oraz rolników i producentów żywności ekologicznej (z woj. małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego) gościło na dożynkach w Luchowie Górnym, które odbyły się 18 sierpnia. Edukacja „Z głową i ze smakiem” odbywa się w atrakcyjny i przystępny sposób w specjalnie przygotowanej strefie z meblami przystosowanymi do dzieci. W formie gier i zabaw najmłodsi poznawali walory owoców, warzyw, napojów i artykułów z żywności ekologicznej. Dzieci zyskują wiedzę i zachętę do spożywania świeżych owoców, warzyw czy soków i żywności niskoprzetworzonej, wyprodukowanej bez chemii i bez dodatków cukrów etc. Stosowanie się do tych porad powinno zaprocentować zdrowiem w przyszłości.

Źródło:www.ogrodinfo.pl

 

- Reklama -

2 Komentarze
  1. Zając mówi

    Posiłki w szkole droższe o prawie połowę, a jaka to ekologia to wszyscy wiedzą, niestety tylko z nazwy. Może dla pana Deca to jest niewiele drożej, ale dla normalnego rodzica to znaczące podwyżki. Zupa w szkole kosztuje teraz 3,50 zł – porcja szkolna, gdzie normalnie w restauracji w tarnogrodzie czy w biłgorajskich barach np. frykasie, k2 czy finazi kosztuje tyle samo za porcję dla dorosłego i jest kilka rodzaji do wyboru. SZOK

  2. Jan mówi

    Dzięki temu mamy teraz o 1/3 droższy posiłek w szkole. Dziękujemy.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.