- Reklama -

- Reklama -

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone są niemal nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Na naszych stołach z powodzeniem goszczą już od setek lat. Jakie korzyści wynikają z uwzględniania ich w swojej diecie?

Kiszenie to odwieczny sposób na przechowywanie żywności. Jest to bardzo tania i niezwykle skuteczna metoda konserwowania produktów spożywczych znana już od tysiącleci. Pierwsze historyczne wzmianki o kiszonkach znajdujemy już w pismach Hipokratesa datowanych na IV w p.n.e. Zazwyczaj spożywamy rozmaite kiszone warzywa ze względu na ich unikalne walory smakowe. Warto jednak mieć świadomość faktu, że są one bogate w mnóstwo wyjątkowych witamin, minerałów i mikroelementów. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm ma spożywanie tego typu kiszonych produktów. Kiszone ogórki zawierają ogromną ilość witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B takie jak B1, B2, B3, B5 i B6. Ogórki kiszone są także bogate w błonnik, wapń i inne minerały takie jak cynk, magnez, fluor, mangan, miedź, żelazo i sód. Naprawdę trudno jest wyczerpać temat składu różnego rodzaju kiszonych produktów, w tym oczywiście także ogórków. Ogórki kiszone to także wspaniałe źródło najróżniejszych przeciwutleniaczy, a te, jak wiemy, mają ogromny wpływ na odporność organizmu.

Wartości odżywcze ogórków kiszonych w skrócie:

  • ogromna ilość i różnorodność witamin,
  • rozmaite istotne dla ludzkiego organizmu minerały,
  • wysoka zawartość błonnika,
  • dużo antyoksydantów,
  • bogactwo probiotyków.

Jak wpływa na nasz organizm spożywanie kiszonych ogórków?

- Reklama -

Już sama różnorodność witamin i minerałów sprawia, że ogórki kiszone znakomicie pomagają w regularnym zapewnianiu niezbędnych wartości odżywczych. To właśnie między innymi ze względu na zawartość żelaza spożywanie ogórków kiszonych jest wskazane osobom cierpiącym na anemię, co ciekawe jednocześnie ogórki kiszone zawierają także duże ilości witamin z grupy B, które poprawiają wchłanianie żelaza do organizmu. Z medycznego punktu widzenia ogromne znaczenie dla naszego zdrowia ma także to, jak kiszone produkty wpływają na pracę jelit. Obecny w ogórkach kiszonych błonnik oczyszcza je ze zbędnych produktów przemiany materii, zwiększając ich perystaltykę, usuwa szkodliwe bakterie gnilne oraz pozytywnie wpływa na rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Jako wspaniałe źródło naturalnych probiotyków ogórki kiszone dostarczają także istotnych bakterii fermentacji mlekowej, które żyją w naszych jelitach. Te dobre bakterie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelita grubego. Ze względu na bardzo dużą zawartość antyoksydantów mają pozytywny wpływ na budowanie odporności organizmu. Bogactwo różnorodnych witamin sprzyja także zapobieganiu takich poważnych chorób jak miażdżyca, nowotwory czy cukrzyca typu 2.

Naprawdę trudno jest przecenić prozdrowotne właściwości ogórków kiszonych i innych kwaszonych produktów. Oczywiście, spożywając na co dzień smaczne ogórki kiszone, myślimy raczej o ich walorach smakowych. Wszyscy jednak pragniemy dbać o swoje zdrowie, by cieszyć się dobrą kondycją jak najdłużej. Prawidłowa zbilansowana dieta ma w tym względzie ogromne znacznie. Z uwagi na powyższe zalety ogórków kiszonych warto, by na stałe gościły w naszym domowym menu.

Producent ogórków kiszonych Słoneczne Pole

http://slonecznepole.com.pl/
Tel: +48 62 7512027
Mail: biuro@slonecznepole.com.pl

- Reklama -

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.