Dieta w chorobach serca – jakich składników nie może zabraknąć w menu?
To, jaki jest nasz jadłospis, w dużej mierze wpływa na nasze samopoczucie oraz kondycję organizmu. Żywienie odgrywa szczególnie duże znaczenie w przypadku profilaktyki chorób serca; to, jak dobieramy produkty do przygotowywania codziennych posiłków, może znacząco przesądzić o ryzyku występowania takich schorzeń, jak choroba wieńcowa – dieta musi być zatem odpowiednio dostosowana. Jakie składniki mogą chronić nasze serce?
Choroba wieńcowa – dieta
Choroba wieńcowa, zwana też chorobą niedokrwienną serca, to jedna z najczęstszych chorób dotykających układu sercowo-naczyniowego. Najważniejszym objawem jest tutaj tzw. dławica piersiowa, czyli uczucie pieczenia, ucisku, a nawet dławienia w klatce piersiowej w okolicy zamostkowej[1]. Symptom ten pojawia się najczęściej po przebytym wysiłku fizycznym, pod wpływem stresu czy też przebywania w chłodnej temperaturze. Dławica ustępuje z chwilą, kiedy dajemy sobie czas na odpoczynek.
By ograniczyć zagrożenie, jakim jest choroba wieńcowa, dieta musi być zbilansowana. Wielu specjalistów zaleca wdrożenie diety śródziemnomorskiej, która obfituje w jednonasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3, błonnik oraz witaminy. Do najważniejszych składników możemy tutaj zaliczyć oliwę z oliwek, orzechy i nasiona, świeże warzywa i owoce oraz ryby[2]. Dieta śródziemnomorska ogranicza spożycie cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest też często zalecana jako odpowiednia po przebytym zawale serca.
Dieta na serce – od czego zacząć?
Jeśli została u nas zdiagnozowana choroba serca bądź też znajdujemy się w grupie ryzyka, warto podjąć odpowiednie kroki, które zapobiegną dalszemu rozwojowi schorzenia bądź po prostu uchronią nas przed zachorowaniem. Jednym z nich jest właśnie wprowadzenie zdrowej diety. W tym celu zdecydowanie należy rozważyć wizytę u wykwalifikowanego dietetyka. To on, również na podstawie dotychczasowych badań medycznych, ustali prawidłowy jadłospis. Usystematyzowanie sposobu żywienia przełoży się z kolei na łatwiejszą zmianę dotychczasowych nawyków.
Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:
W diecie chroniącej serce nie powinno zabraknąć następujących produktów:
- warzyw (szczególnie strączkowych);
- pełnoziarnistych produktów zbożowych: pieczywo, kasze, brązowy ryż, otręby;
- kwasów tłuszczowych: oliwa z oliwek, olej rzepakowy itp.;
- nasion i orzechowych bogatych w błonnik;
- chudego mięsa: kurczak, cielęcina, indyk;
- ryb, szczególnie morskich, jak makrela, łosoś czy dorsz.
Jakich produktów się wystrzegać w przypadku chorób serca?
Dieta na serce nie będzie skuteczna, jeśli nie wyeliminujemy z codziennego jadłospisu składników, które mogą znacząco obniżyć stan naszego zdrowia. Mowa tu m.in. o tłustym mięsie jak gęś czy kaczka. Niewskazane jest pieczywo cukiernicze, czekolada, zupy na tłustej bazie, śmietana, smalec czy słonina. Warto też zrezygnować z tzw. olejów tropikalnych, czyli oleju palmowego oraz kokosowego. Bezwzględnie trzeba również wykluczyć słodzone napoje, a do tego tłuste mleko i jego pochodne – zamiast tego zdecydowanie lepiej postawić na odtłuszczone jogurty.
[1] A.M. Frycz-Kurek, P. Buchta, J. Szkodziński, Stabilna choroba wieńcowa – epidemiologia, diagnostyka, wybór postępowania, „Choroby Serca i Naczyń” 2008, t. 5, nr 3.
[2] A. Cichocka, Adaptacja diety śródziemnomorskiej do warunków polskich, „Przemysł Spożywczy” 2004, t. 58, nr 3.
Bibliografia
- Cichocka A., Adaptacja diety śródziemnomorskiej do warunków polskich, „Przemysł Spożywczy” 2004, t. 58, nr 3.
- Duda M.K., Chess D.J., Mączewski M., Mackiewicz U., Stanley W.C., Wpływ kompozycji diety i nadmiaru substratów energetycznych na rozwój niewydolności serca, „Kardiologia Polska” 2009, t. 67, nr 10.
- Falkiewicz K., Jak powinna wyglądać dieta pacjenta po zawale serca i niedokrwiennym udarze mózgu?, https://www.instytutsanvita.pl/dieta-po-zawale/ [dostęp: 18.11.2020].
- Frycz-Kurek A.M., Buchta P., Szkodziński J., Stabilna choroba wieńcowa – epidemiologia, diagnostyka, wybór postępowania, „Choroby Serca i Naczyń” 2008, t. 5, nr 3.