- Reklama -

Dieta w chorobach serca – jakich składników nie może zabraknąć w menu?

To, jaki jest nasz jadłospis, w dużej mierze wpływa na nasze samopoczucie oraz kondycję organizmu. Żywienie odgrywa szczególnie duże znaczenie w przypadku profilaktyki chorób serca; to, jak dobieramy produkty do przygotowywania codziennych posiłków, może znacząco przesądzić o ryzyku występowania takich schorzeń, jak choroba wieńcowa – dieta musi być zatem odpowiednio dostosowana. Jakie składniki mogą chronić nasze serce?

Choroba wieńcowa – dieta

Choroba wieńcowa, zwana też chorobą niedokrwienną serca, to jedna z najczęstszych chorób dotykających układu sercowo-naczyniowego. Najważniejszym objawem jest tutaj tzw. dławica piersiowa, czyli uczucie pieczenia, ucisku, a nawet dławienia w klatce piersiowej w okolicy zamostkowej[1]. Symptom ten pojawia się najczęściej po przebytym wysiłku fizycznym, pod wpływem stresu czy też przebywania w chłodnej temperaturze. Dławica ustępuje z chwilą, kiedy dajemy sobie czas na odpoczynek.

By ograniczyć zagrożenie, jakim jest choroba wieńcowa, dieta musi być zbilansowana. Wielu specjalistów zaleca wdrożenie diety śródziemnomorskiej, która obfituje w jednonasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3, błonnik oraz witaminy. Do najważniejszych składników możemy tutaj zaliczyć oliwę z oliwek, orzechy i nasiona, świeże warzywa i owoce oraz ryby[2]. Dieta śródziemnomorska ogranicza spożycie cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest też często zalecana jako odpowiednia po przebytym zawale serca.

Dieta na serce – od czego zacząć?

Jeśli została u nas zdiagnozowana choroba serca bądź też znajdujemy się w grupie ryzyka, warto podjąć odpowiednie kroki, które zapobiegną dalszemu rozwojowi schorzenia bądź po prostu uchronią nas przed zachorowaniem. Jednym z nich jest właśnie wprowadzenie zdrowej diety. W tym celu zdecydowanie należy rozważyć wizytę u wykwalifikowanego dietetyka. To on, również na podstawie dotychczasowych badań medycznych, ustali prawidłowy jadłospis. Usystematyzowanie sposobu żywienia przełoży się z kolei na łatwiejszą zmianę dotychczasowych nawyków.

W diecie chroniącej serce nie powinno zabraknąć następujących produktów:

  • warzyw (szczególnie strączkowych);
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych: pieczywo, kasze, brązowy ryż, otręby;
  • kwasów tłuszczowych: oliwa z oliwek, olej rzepakowy itp.;
  • nasion i orzechowych bogatych w błonnik;
  • chudego mięsa: kurczak, cielęcina, indyk;
  • ryb, szczególnie morskich, jak makrela, łosoś czy dorsz.

- Reklama -

Jakich produktów się wystrzegać w przypadku chorób serca?

Dieta na serce nie będzie skuteczna, jeśli nie wyeliminujemy z codziennego jadłospisu składników, które mogą znacząco obniżyć stan naszego zdrowia. Mowa tu m.in. o tłustym mięsie jak gęś czy kaczka. Niewskazane jest pieczywo cukiernicze, czekolada, zupy na tłustej bazie, śmietana, smalec czy słonina. Warto też zrezygnować z tzw. olejów tropikalnych, czyli oleju palmowego oraz kokosowego. Bezwzględnie trzeba również wykluczyć słodzone napoje, a do tego tłuste mleko i jego pochodne – zamiast tego zdecydowanie lepiej postawić na odtłuszczone jogurty.

 

[1] A.M. Frycz-Kurek, P. Buchta, J. Szkodziński, Stabilna choroba wieńcowa – epidemiologia, diagnostyka, wybór postępowania, „Choroby Serca i Naczyń” 2008, t. 5, nr 3.

[2] A. Cichocka, Adaptacja diety śródziemnomorskiej do warunków polskich, „Przemysł Spożywczy” 2004, t. 58, nr 3.

 

Bibliografia

  1. Cichocka A., Adaptacja diety śródziemnomorskiej do warunków polskich, „Przemysł Spożywczy” 2004, t. 58, nr 3.
  2. Duda M.K., Chess D.J., Mączewski M., Mackiewicz U., Stanley W.C., Wpływ kompozycji diety i nadmiaru substratów energetycznych na rozwój niewydolności serca, „Kardiologia Polska” 2009, t. 67, nr 10.
  3. Falkiewicz K., Jak powinna wyglądać dieta pacjenta po zawale serca i niedokrwiennym udarze mózgu?, https://www.instytutsanvita.pl/dieta-po-zawale/ [dostęp: 18.11.2020].
  4. Frycz-Kurek A.M., Buchta P., Szkodziński J., Stabilna choroba wieńcowa – epidemiologia, diagnostyka, wybór postępowania, „Choroby Serca i Naczyń” 2008, t. 5, nr 3.

- Reklama -

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.