Garderoba Gentlemana

60 osób z salmonellą, zatruli się filetem drobiowym w szkole

Sytuacja dotyczy szkoły we Frampolu, a konkretnie szkolnej stołówki. Produkuje ona posiłki dla uczniów we frampolskiej szkole oraz dla uczniów w terenie tj. dla szkoły w Radzięcinie, Woli Kąteckiej i Teodorówce. – Łącznie na dzień dzisiejszy mamy 60 potwierdzonych salmonelloz, w tym zachorowania dotyczą 3 kucharek i 3 nauczycieli. Panie kucharki zostały odsunięte od pracy do momentu przedstawienia negatywnych wyników badań – mówi dr inż. Joanna Sarzyńska, rzecznik prasowy PSSE w Biłgoraju. Łącznie hospitalizowano w szpitalach w Biłgoraju i Janowie Lubelskim 5 osób. Były to pojedyncze przypadki, w różnym okresie czasu.

Objawy na jakie uskarżały się dzieci, młodzież i też dorośli były zróżnicowane, ale występowały w podobnym okresie czasu. U tych osób wystąpił nieżyt przewodu pokarmowego, czyli biegunka, wymioty, bóle brzucha, gorączka, nudności. – Prawdopodobnym źródłem zakażenia był serwowany na obiad filet drobiowy. Sprawę dotyczącą producenta i dostawcy tego produktu żywnościowego przekazano Inspekcji Weterynaryjnej sprawującej nadzór nad zakładem – informuje rzeczniczka sanepidu. W szkołach cały czas odbywały się zajęcia, funkcjonowały także stołówki szkolne. – Podkreślamy, że aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby szczególnie ważna jest higiena rąk oraz profilaktyka, a także stosowanie się do zaleceń lekarza prowadzącego – przestrzega Joanna Sarzyńska.

Salmonella, a właściwie bakterie z grupy Salmonella enterica, inaczej pałeczki paraduru, wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucie pokarmowe. Są one niebezpieczne, bo mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Salmonella upodobała sobie produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i jego przetwory. Mogą ją też przenosić gryzonie i muchy – jeśli więc nie zabezpieczysz przed nimi żywności, zwiększysz ryzyko zakażenia się. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku. Jednak najczęściej choroba daje o sobie znać po 18-24 godzinach od zakażenia.

Leczenie przeważnie ogranicza się do prawidłowego nawadniania organizmu oraz stosowania odpowiedniej diety. Zwykle wystarcza kilkudniowa dieta. Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk. W cięższych przypadkach nie obędzie się bez szpitala. Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci szybko może dojść u nich do odwodnienia. W przypadku rozprzestrzenienia się zakażenia, oraz u dzieci i dorosłych z obniżoną odpornością chorych leczy się w szpitalu za pomocą antybiotyków. W innym wypadku mogą grozić im powikłania w postaci objawów toksycznych, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej lub posocznicy czyli sepsy.

Jak się chronić przed zatruciem pokarmowym salmonellą? Surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia. Po rozmrożeniu nie zamrażaj jedzenia ponownie. Nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych. Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund. Unikaj tatara i innych potraw z surowego mięsa. Nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych – wysokie temperatury w czasie smażenia, duszenia i pieczenia niszczą drobnoustroje. Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia. Myj ręce po skorzystaniu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków i koniecznie wyrób taki nawyk u dzieci.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.