Noclegi – Bździuch

„Stir-fry z kaszą gryczaną” w wykonaniu uczniów ZSZiO w Biłgoraju

„Stir-fry z kaszą gryczaną” to potrawa prezentowana przez uczniów ZSZiO w finale I Lubelskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, który odbył się 23 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie. Tematem przewodnim były „Potrawy kuchni regionu lubelskiego w nowoczesnej odsłonie”, produkt „Kasza”. Szkołę, a tym samym Biłgoraj reprezentowali uczniowie klasy drugiej Technikum Gastronomicznego w Biłgoraju: Kamila Momot i Piotr Magdziarz.

Zaprezentowana potrawa stanowi połączenie regionalnej kuchni z nowoczesną światową sztuką kulinarną. Wykonane danie wzbudziło duże zainteresowanie jury i wśród osób zgromadzonych na konkursie z uwagi na jej oryginalny sposób przygotowania, podania, dużą wartość odżywczą i prozdrowotną. Zespół wyróżniał się na tle innych szkolnych zespołów z województwa lubelskiego  nienaganną prezencją i przygotowaniem zawodowym. Uczniowie zostali wyróżnieni i nagrodzeni miedzy innymi udziałem w Mikserze Kulinarnym w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”, który odbędzie 15 grudnia 2017r. w Warszawie.

Pozostaje tylko życzyć dalszych sukcesów i mieć nadzieję, że otrzymamy kiedyś zaproszenie na degustację tej zdrowej, pięknie wyglądającej i oryginalnie nazwanej potrawy.

 

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.